A kullancsokról dióhéjban

|

800px-Ixodes_ricinus_wwalas.jpgSzépen kitavaszodott, egyre többen döntenek úgy, hogy szabadidejüket, hétvégéiket a szabadban töltik. Hazánkban nem élnek skorpiók, mérges kígyók (a viperát leszámítva), sem veszélyes nagyragadozók, viszont van egy aprócska ízeltlábú, amelytől sokan félnek, s amelyről érdemes egy kicsit többet beszélni: a kullancsokról lesz szó.

Igazából nem is egy fajról van szó, sok nagyon hasonló faj létezik, hazánkban legelterjedtebb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Vérszívó paraziták, elsősorban emlősöket támadnak meg, de a előfordulhatnak madarakon, hüllőkön is. Elterjedt vélekedés, hogy fákról, bokrokról ugornak le áldozatokra, de a kullancs nem tud ugrani, s egyébként is az aljnövényzetben szeret tartózkodni, a párás helyeket kedveli. Szájszerve kiválóan idomult a vérszívásra, akár testtömegének a többszörösét is képes magába szívni. A testhajlatokat, a hajas fejbőrt, szőrzettel borított testfelszínt kedveli a legjobban. Rendszeresen előbukkan a facebookon, de máshol is, az a körlevél, miszerint benyálazott gyufával egyszerűen eltávolítható a vérszívó. A legendát már több helyen is megcáfolták, a lényeg: a kullancs nem mászik át gyufára, nem jó, ha bekenjük olajjal/vazelinnal/ecettel/stb, vagy ha nyomkodni kezdjük. A kullancs eltávolításához a legjobb az erre való csipesz.

A kullancsok sok betegséget terjeszthetnek, e403px-Erythema_migrans_-_erythematous_rash_in_Lyme_disease_-_PHIL_9875.jpgzek közül a legismertebb a Lyme-kór, valamint a kullancs-encephalitis. Eltávolítás után előfordulhat egy kicsiny bőrpír, kisebb irritáció, ez teljesen természetes. Akkor érdemes orvoshoz fordulni (de akkor mindenképp), ha az úgynevezett erythema migrans jelenik meg: kokárda alakú bőrpír, mely általában a csípés helyén alakul ki, s akár 10-12 cm méretűre is megnőhet. Ez a Lyme-kór egyik korai jele lehet, ilyenkor a fertőzés korai szakaszában antibiotikum-kezelésével könnyen gyógyítható. A betegséget a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok okozhatják. Ha nem ismerik fel időben, akkor idegrendszeri panaszokat, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak kísérik a betegséget, majd a későbbi szakaszban ritmuszavar, szívproblémák, ideggyulladás lépnek föl, akár teljes bénulás is kialakulhat. Haláleset nagyon ritka. Védőoltás még nincsen forgalomban a Lyme-kór ellen. Lehetséges az eltávolított állat bevizsgálása a betegség kórokozójára, ám a baktérium jelenléte a kullancsban még nem jelenti feltétlenül azt, hogy meg is fertőzi az embert.  Szakszerű eltávolítás esetén a fertőzés esélye csekély. A bőr fertőtlenítése sem véd a fertőzéstől: ha kórokozó került a szervezetbe, a bőrfelszínre juttatott fertőtlenítő nem éri el a mélyebben fekvő területeket. Ha a bőrpír mégis kialakulna, feltétlenül forduljunk szakemberhez!

A másik betegség, amit a kullancsokkal kapcsolatban emlegetnek, a kullancs encephalitis (agyvelőgyulladás). Kórokozója a flavivírusok közé tartozik. A központi idegrendszert támadja meg, elsősorban (mint neve is mutatja) az agyvelőben okozhat gyulladást, de agyhártyagyulladást (meningitis) is  kiválthat, esetleg mindkettőt (meningoencephalitis). A tünetek kb. egy hét lappangási idő után jelentkeznek, láz és végtagfájdalom formájában. Átmeneti javulást követően a panaszok súlyosabb formában térnek vissza, ekkor már a központi idegrendszert támadja meg a vírus. Súlyosabb esetekben bénulás léphet fel, a kórokozó megtámadhatja a szívet is. Ritkán halálos is lehet. Védőoltással lehet (és érdemes) is ellene védekezni.

A kullancsok más betegségeket is terjeszthetnek (tularémia, babeiózis (ez kutyákra veszélyes) stb.). Ha a természetbe mennénk, a kullancsok ne tartsanak bennünket vissza. Ugyan gyakoriak hazánkban, mégis, ha odafigyelünk ritkán okoznak problémát: zárt ruházat, kullancsriasztó (a közhiedelemmel ellentétben a szájon át szedett, bőrön át párolgó B6 -vitaminok szaga nem riasztja el a kullancsokat; ugyanígy hatástalan a preventív céllal fogyasztott sör, bor, pálinka is…), kirándulás után alapos átvizsgálás. Ha mégis előfordul bennünk kullancs, ne használjuk a házi praktikákat: ne kenjük be olajjal/vazelinnel a kullancsot, mert visszaöklendezi a félig megemésztett vért, s így esetleg a kórokozókat is. Gyufafejjel ne is próbálkozzunk, teljesen alaptalan (ma már egyébként sincs a kullancsűző hatásért felelősnek tartott foszfor a gyufafejben). A védőoltástól sem kell tartani, nem okoz autizmust, pláne nincs benne mikrocsip. Kis odafigyeléssel a kockázat minimálisra csökkenthető!

 

Szerző: Dr. Jeszenői Norbert gyógyszerész

Forrás: www.kodpiszkalo.blog.hu, 2014.04.16.