Hét dolog, amitől pontatlan lesz a vérnyomásmérés

|

Egyetlen magasabb vérnyomásértékre sosem írok gyógyszert, mivel rengeteg minden befolyásolja az aktuális értékeket (ráadásul egy mérés nem mérés). Ugyanezen okból az otthon mért értékek sem mindig hihetők, úgyhogy íme egy rövid lista, hogyan törekedetünk pontosabb eredményre.
1. Érzelmi állapot

Stresszes állapot magasabb vérnyomásértékekhez vezethet. A fehérköpeny hipertónia nem más, mint hogy az orvosi rendelő okozta stresszhelyzet miatt gyakran magasabb értéket rögzítünk rendelőben, mint amit a páciens otthon mér magának. Az ilyen betegeknek különösen javasolt otthon vérnyomásnaplót vezetni, hogy a kezelőorvos tisztában legyen a nyugalmi körülmények között mért értékkel.

2. Nem megfelelő méretű mandzsetta

Túlsúly esetén nagyobb a karkörfogat, mindenképpen válasszunk megfelelő méretű mandzsettát. A mandzsetta belső, felfújható tömlőjének szélessége a karkörfogat 40 százaléka, hosszúsága a karkörfogat 80 százaléka kell hogy legyen. (És persze mindig lebegjen a szemünk előtt, hogy a testsúly csökkentésével a magas vérnyomás is elmúlna, vagy jelentősen javulna)

3. Nem a szív magasságában mérünk

Elsősorban csuklós vérnyomásmérőknél fordul elő. Ha ilyen készülékünk van, feltétlenül figyeljünk a kar pozíciójára. De ha választani lehet, ne csuklóst vásároljunk.

4. Testhelyzet

Ülő helyzetben a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel magasabb, mint fekve. A hát megtámasztásának hiánya is emeli az alsó értéket néhány Hgmm-rel. Keresztbe tett lábak a szisztolés, azaz a felső értéket akár 8 Hgmm-rel is emelhetik. A vérnyomást ülve, megtámasztott háttal mérjük, és közben ne beszélgessünk.

5. Mozgás

Az előzetesen végzett testmozgás is emeli a vérnyomást, így sportolás után vagy buszra futva az általában jellemzőnél magasabb értéket kapunk. Ne végezzünk testmozgást a mérés előtti fél órában, a mérés előtt öt perc teljes nyugalmi helyzet javasolt.

6. Napi ingadozás

Célszerű  mindig ugyanabban a napszakban mérni a vérnyomást, mivel az értékekre napi ingadozás is jellemző.

7. Merülő elem, gagyi mérőeszköz

Időnként érdemes a készülékünket “összemérni” a doktor higanyosával akarom mondani órás mérőjével, mert a digitális mérők pontatlanok lehetnek. Lehet hitelesíttetni is őket hivatalos helyen, ha valakinek van erre ideje.

Ez a cikk a haziorvosblog.hu-n jelent meg 2015. február 18-án.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta